Vacanța cu copiii în Turcia. Lucruri de care să ții cont

Cine a spus că după o vacanță de o săptămână mai ai nevoie de încă trei pentru a te odihni și a "reveni cu picioarele pe pământ" a avut mare dreptate. Au trecut trei săptămâni de când am venit acasă iar eu abia acum am reușit să îmi pun gândurile în ordine pentru a mă împărtăși cu voi despre experiența din acest an.

Ca și anul trecut, am ales Antalya, însă de această dată regiunea Side, la o oră distanță cu autocarul de la aeroport. Spre deosebire de anul trecut am ales zbor de noapte și a fost mai comod, Alex a adormit la decolare și s-a trezit abia la 8 jumătate în hotel, plus am câștigat o zi plină de plajă.Am scris o listă de lucruri de care trebuie să ții cont dacă pleci la odihnă în Turcia, sper să îți fie utilă, iar dacă mie mi-a scapat ceva, scrie-mi ca să o completez.

Atenție la drum

Merg la culoarea roșie a semaforului, pe contrasens sau nu cedează trecerea pietonilor. Nu o dată am văzut asemenea șoferi locali. Asupra acestui lucru am fost atenționați de ghid, fiind unul din câteva lucruri de care să ținem cont, dacă ieșim din hotel.

Fă o listă de lucruri de care vei avea nevoie în perioada vacanței

Cumpără de acasă tot de ce știi că vei avea nevoie în vacanță. Ține cont de faptul că în hotel prețurile sunt exorbitante. În preajma hotelurilor poate fi câte un bazar sau compania care a făcut transferul îți poate propune să te ducă la cumpărături dar și acolo prețurile sunt pentru turiști.

La bazar se negociază

Obiceiul de a negocia vine încă de pe vremea Imperiului Otoman, când clienții duceau tratative cu negustorii și câteva ore pentru ca la final să să fie ambii mulțumiți. Dacă vrei să cumperi ceva, ia în calcum faptul că prețul e stabilit astfel încât negustorul să aibă de unde ceda. Și nu este vorba de 5-10%, dacă știi a negocia poti obține produsul de care ai nevoie și  cu minus 50% din preț.

Bacșișul

În Turcia se dă bacșiș peste tot și să nu te mire dacă o să ți se spună asta de mai multe ori. Atunci când ești întâlnit la aeroport, la barul hotelului sau în hol, peste tot sunt tip box-uri. Nu ești obligat să dai bacșiș și nu se va schimba calitatea serviciilor în funcție de decizia ta.

Plaja: Nisip sau pietre?

Anul trecut am căutat sa fie neaparat nisip. Am avut o plajă foarte mică, de nisip și apa tulbure la mal. Anul acesta nu prea am atras atenție la acest detaliu și ne-am pomenit cu o plajă foarte, foarte mare cu nisip și apă azurie. Dimineața la mal erau pietre mărunte dar seara veneau din cele mai mari. Pentru copii era mai dificil de mers fără încălțăminte specială, dar nu imposibil.

Mergi măcar o zi în excursie

Turcia este foarte frumoasă iar turismul bine dezvoltat. Cu siguranță în orice regiune vei merge vei avea parte de imagini ce taie respirația. Dacă ești cu copil, tine cont de acest lucru. Mergeți undeva unde nu se va plictisi, unde vor fi distracții pentru copii și unde nu va trebui să meargă pe jos prin soare la amiază. Noi am ales în acest an o excursie cu corabia pe mare. Am stat la umbră, ne-am scaldat în apă cristalină, am vizitat o peșteră a piraților și am văzut multe locuri frumoase.

Nu exagera cu soarele și marea

S-ar putea să îți strici vacanța. Nu te expune la soare de la ora 11 la 17, mai ales dacă ești în vacanță cu copiii, utilizează crema cu factor de protecție înalt. Pălăriile, ochelarii de soare, hainele de culoare deschisă din țesături naturale nu trebuie să lipsească într-o zi de plaja. Și apă. Nu uita să bei multă apă!

Bucatăria

Hotelurile de tip all inclusiv în Turcia au foarte, dar foarte multă mâncare. Alege-o corect. Nu gusta de toate câte puțin. Ține cont de faptul că de la zi la zi nu se schimbă meniul, sunt zile în care se mai adaugă câte o specialitate, în rest, în fiecare zi e practic aceeași mâncare, vei avea timp să guști din toate, dar nu din prima zi)). Oferă-le copiilor mâncare sănătoasă. Exista o varietate mare de mâncare fiartă, la abur, coaptă, legume și fructe. Dacă ai copil mic până la doi ani, totuși îți recomand să mergi la un hotel în care este mancare pentru bebeluși.

Ai grijă să strângi din urma ta

În hotelul în care am fost se punea un mare accent pe curățenie, ecologie și reciclare. La tot pasul erau coșuri pentru sortarea gunoiului, doar că din păcate de multe ori acesta nu era sortat corect. 

Șezlong ocupat

Eu nu știu de unde vine această "modă", dar atât la plajă, cât și la piscină majoritatea șezlongurilor erau ocupate cu câte un prosop, chiar dacă cel care îl ocupa venea pentru o oră la plajă sau deloc. Rugamintea mea, este să dați dovadă de inteligență și să nu faceți și voi la fel.

Agenție de încredere

Dacă nu vrei să ai surprize mai puțin plăcute, apelează la o agenție de turism de încredere. Cere sfatul celor care au mai fost și au rămas mulțumiți de prețul și calitatea serviciilor.

Iar la final, aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care au avut grijă să avem o vacanță minunată:

- Nașilor noștri, care ne-au demonstrat încă o dată că ne sunt cei mai buni prieteni. Știți vorba ceea, daca vrei sa testezi o relație de prietenie, mergeți în vacanță împreună. Noi am trecut testul și am venit acasă prieteni și mai apropiați.

- Soțului meu, care a "amânat" un vis de-al lui pentru ca să mergem la mare, pentru că m-a lăsat să mă relaxez și a stat mult mai mult decât mine cu Alex.

- Și agenției Premium Tur care ne-a făcut  o ofertă generoasă și care a avut grijă să avem o vacanță fără peripeții.

Mai jos vă las câteva fotografii din vacanța noastră.

 

Dacă aceste sfaturi ți-au fost utile, distribuie articolul iar dacă ai și alte sfaturi, lasă-mi un mesaj iar eu voi completa lista.

Vrei să afli primul despre articolele noi? u

Urmărește MAMA Online pe FACEBOOK și 

INSTAGRAM

Sursa foto: arhivă personală 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează